U ŁOJCZYKA PRIMA SORT!
Sklep kolonialny „Pod Okrętem” Jana Łojczyka był najdroższym sklepem w dawnym Mielcu, słynącym z wyjątkowo wyszukanego towaru.
Mieścił się przy zbiegu ulic Mickiewicza (dawniej Pańskiej) i Kościuszki w Mielcu,w budynku potocznie nazywana „Łojczykówką” od nazwiska pierwszych właścicieli. Dwukondygnacyjny, ceglany budynek w kształcie litery L został wybudowany w 1904 r. dla Jana Łojczyka według projektu architekta Leyko.
Sprowadzane produkty, jak na ówczesne czasy, śmiało mogą nosić miano ekskluzywnych.
Właściciel szczególnie polecał m.in: towary korzenne, wina wszelakie, hiszpańską malagę i vermouth, herbatę londyńską, czekoladę Suchard’s makaroniki i biszkopty angielskie, owoce południowe, zimową porą kalafiory algierskie, wędliny westfalskie i krajowe, pasztety strasburskie, kawior astrachański, sardynki francuskie „Philipe & Canaud”, homary, łososia amerykańskiego, trufle, ananasy, szparagi, karczochy, owoce włoskie i tyrolskie, jesienią oraz zimową porą dziczyznę i zwierzynę oraz wiele, wiele innych.
Wybór mógł przyprawić o zawrót głowy!
Prócz śniadań w lokalu istniała także możliwość zorganizowania uroczystości czy spotkań dla większej grupy osób.
Na obecnie prezentowanej wystawie w murach naszego Muzeum zaaranżowane są właśnie luksusowe delikatesy Łojczyka.
Zapraszamy do zwiedzania!